Tapasin yrttimummon vuodenvaihteessa kun hän teki vyöhyketerapiaa. Huomasin heti että mummo tietää jalkakylvystä enemmänkin kuin että ” se on koivua ja apilaa”. Lähtiessään hän sanoi että etsi minut netistä, minä etsin. Viikko siitä olin sopinut kesäkuulle kaksipäiväisen villiyrttikurssin. Moni kysyi: ai sä oot sellanen? ==> Siis millanen? Minua kiinnosti tietää miksi hortoilu on nykyisin suosittua, ja tietenkin eniten kiinnosti eri kasvien vaikutukset ja miksi ihmiset niitä syövät.
Mitä hortoilu on? Voiko voikukkaa muka syödä?
Menin kurssille “takki auki” innosta puhkuen. Alkumetrien jälkeen se löi tajuntaani, en tiedä mitään. Tai siis en tunne mitään paitsi voikukan ja nokkosen. Miten tästä selvitään? enhän mä voi syödä vuohenputkea aamupalalla, sehän on se rikkakasvi mistä aina yritetään eroon….Koulussa meillä ei tehty sitä kasvikirjaa vaan ihmeteltiin kirjasta että miltä ne kuulemma näyttää…Missä oli luonnonkokemukset? Näiden päivien aikana saimme ihania ruokia ja juomia ja kävi selväksi että omallakin pihalla on kymmeniä lajikkeita mitä oikeasti voi laittaa suuhunsa ja syödä ilman että ambulanssia tarvitsee tilata. Miksi ihmeessä en sitä aiemmin tiennyt? Olen ollut partiossa yli 28 vuotta mutta ne kukka- ja yrttiosuuden olen tehnyt jotin ihan muuta kuin kuunnellut…. Ja se että ne rikkakasvithan ihan maistuvat jollekkin? Tämän jälkeen lause “meillä ei ole jääkappissa mitään” on aika turha varsinkin kesäaikaan, senkun pihalle hakemaan! Säästät luontoa (ei autolla kauppaan), säästät rahaa ja saat hyvän olon. Nyt kohta alan ymmärtämään miksi ulkomaalaiset pitävät tätä ihmeellisenä maana, me kun luullaan että meidän salainen ihme on vain tyrnit ja mustikat.
Kumpi onpi parempi vanhan kansan viisaudet vaiko nykylääketiede?
Päivien aikana tehtiin kotiin yrttimaustetta, teetä, jalkakylpyaineita, sihijuomaa juhliin, marinadia salaattiin. Ihania yksinkertaisia juttuja. Mutta vielä se taika, kun kuuli mitä kaikkea aineita missäkin yrtissä on ja mihin ne vaikuttavat, wau! Kyllä me nykyihmiset ollaan aika hömppiä kun ei tajuta käyttää sitä mitä ympärillämme kasvaa, mieluummin haetaan kaupasta rahalla ( niillä autoilla ja sitten puhutaan ilmastomuutoksesta ) Itse uskon ja luotan siihen että arjen pienemmät jutut on hyvä tukea / entrailla luonnon keinoin ja tilanteen niin vaatiessä tulee nykylääketiede avuksi. Kumpikaan ei sulje toisiaan pois. Vanha kansa on ottanut selvää, kokeillut ja totenut mitkä ovat toimivia asioita ja mitkä eivät, jatketaan ja jaetaan tätä tietoutta myös nuoremmilla sukupolville.
Kesää kohti silmät auki
Nyt alkaa ihana ajanjakso kun monella alkaa lomat ja on aikaa vähän ollakkin luonnossa. Mitä jos nappaisit voikukan lehden suuhun? Kuusenkerkät ovat nyt hyvässä vauhdissa ja myös se supisuomalainen koivu toimii muuallakin kuin saunavihtana. Jos arastelet villiyrttien aloittamista mutta aihe kiinnostaa niin kannattaa mennä kurssille niin oppii tunnistamaan muutakin kuin maitohorsman. Tunnistamisen jälkeen kerääminen helpottuu ja uskaltautuu menemään enemmän aina auki olevaan kauppaan =) Itse aion kävellä lomani aikana metsässä ja niityillä keräillen koriin kaikkea kivaa ja testailla eri yhdistelmiä! Ihanaa alkanutta kesää kaikille!
Katsotaan kuinka tämä nuori yrttimummo hullaantuu nyt tästä, kauppiaslupa tulossa taskuun, saattaa olla että hoitoista löytyy syksyllä jotakin luonnonantimista tehtyä….
– Liisa
Kirjoittaja on lihansyöjä, joka on nykyisin vähentänyt paljon lihansyöntiä mutta ei ole ehdoton kieltäytyjä mistään. Eri aihepiirit ovat aina kiinnostaneet ja eri vaihtoehtojen kartoitus hoitoina jatkuu myös tämänkin jälkeen.
Internet on tällä hetkellä täynnä kaikkea aiheeseen liittyvää, tässä alla muutamia linkkejä mistä voi vähän lueskella eri ajatuksia ja tietenkin sen Yrttimummon kotisivut:
Käytämme sivustollamme evästeitä. Evästeet auttavat meitä sivuston kehittämisessä ja osa niistä on myös välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta (esimerkiksi ostaminen verkkokaupasta).