Kaikki lehdet ja verkkojulkaisut ovat pullollaan vinkkejä eri asioista miten rentoutua, miksi pitää rentouta, kuinka paljon pitää rentoua. Miksi??? Hetken sitä mietittyäni päädyn siihen lopputulokseen että varmastikkin siksi koska tuntuu että nykyisin kaikki käyvät kierroksilla ja ovat superstressaantuneita. On burn outeja, ylikuntoa, totaalista loppuunpaloa, ja sitä on joka paikassa. Ihmiset tekevät paljon “make overeita” eli kääntävät elämänsä ylösalaisin koska eivät vaan jaksa. Hoitolassa huomaa että 90% kertoo kokevansa olevansa väsynyt, kiireinen, kärsivänsä monenlaisista vaivoista mitkä iso osa ovat henkisiä “ongelmia”. Työelämä puristaa mutta myöskin se muu “vapaa-aika” milloin pitäisi sitten jumpata, näyttää hyvältä, syödä hyvin ja terveellisesti, kuskata lapsia, tavata ystäviä, siivota, seurata sosiaalista mediaa, ottaa kuvia nettiin, shoppailla kaupoissa ja verkossa, lukea uutisia jne jne. ja samaan syssyyn pitää muistaa käydä salilla, nukkuakkin pitää ehtiä vähintään se 8h päivässä ja rentoutua, meditoida, joogata jne jne. KENEN AIKA RIITTÄÄ TÄHÄN KAIKKEEN?
Oma vastaukseni on että ei kenenkään. Älä pyri täydellisyyteen vaan selkeästi tee päätöksiä mitä kerkeät ja mitä et. Itse päätin ennen lomaa olevalla viikolla että ihan sama miltä koti näyttää, se on nyt vain paikka missä käydään nukkumassa ja syömässä. Eli annoin luvan olla täysi kaaos kotona, se ei haitannut minua yhtään koska olin sen päättänyt. Loman jälkeen päätin että tällä viikolla sen kämpän pitää olla kunnossa, no sitten se laitettiin ojennukseen ja hoituikin ihan helposti koska sitten en sillä viikolla harrastunut mitään muuta kuin “kotia” ja töitä, kaikki muu oli ulkona listoilta. Teen “tiputusta” eli päätän aina että mitä milläkin viikolla keretään ja mitä ei.
Pitäisiköhän ottaa iisimmin?
Moni pohtii hoitolan pöydällä että pitäisi opetella olemaan rauhallisemmin, lopettaa stressaaminen. Se on hyvä päätös joka kestää niin pitkään kunnes astuu hoitolan ovesta ulos pienessä “pöllyssä” ja puhelin piippaa. Luuri esiin ja hoitamaan taas elämää….. Miten sitten ottaa iisimmin? Tee päätös ja etsi itsellesi sopivia tapoja rentoutua. ÄLÄ ota siitä painetta vaan kokeile eri juttuja ja asioita, ne mitkä tuntuu miellyttäviltä niin jätä itsellesi ja ne mitkä eivät sinulla toimi niin heitä pois ajatuksistasi vaikka ne olisivatkin jotakin trendikästä….
Nykyisin on lukemattomia uusia tapoja; on äänimaljahoitoa ( itse tykkäsin, vaikka aluksi tuntui oudolta jutulta), erilaisia joogia, meditointijuttuja, TRE-tekniikkaa, Mindfulness -kursseja, hypnooseja yms. yms. Naiset tykkäävät käydä paljon kokeilemassa eri palveluntarjoajia mutta miten suomalaiset miehet rentoutuu? Sauna, halonhakkuu, formulan katselu baarissa, kalastus, moottoripyörällä ajelu taikka se perinteinen suomalaismiehen lauantain “nollaus”. Nykyisin alkaa myös luonto ja retkeily nostaa taas enemmän päätään ja ihmiset ymmärtävät luonnossa olemisen voiman milloin tutkitusti syke laskee. Naiset monesti kertovat rentoutuvansa käsitöiden parissa, neuloen ja virkaten, samalla telkkaria katsoen. Toisten keho kipaa kauheasti toimintaa rentoutuakseen ja toiset kaipaavat sitä oikeasti paikallaan makaamista. Olemme niin erilaisia, itse olen sitä mieltä että etsi oma tapasi rentoutua mikä se sitten onkaan ja tee sitä tarpeeksi usein jotta että et ajaudu olemaan aina vaan kaikenlaisien aikavarkaiden kanssa, tiputa “Mun täytyy” listasta pari juttua joka viikolta ja lisää “teen jotain kivaa” juttuja, mutta muista että ÄLÄ OTA STRESSIÄ siitä että sinun pitää ehtiä rentoutua, koska silloin et varmastikkaan rentoudu!
Terv. Liisa
– Joka rentoutuu Neurosonicissa, eri hoidoissa, luonnossa, täydessä hiljaisuudessa, musiikkia kuuntelemalla. Oma vinkkini on kännykkäorjille; lataa Insight Timer kännykkääsi ( tai jokin muu sadoista sovelluksista ) ja aloita sitä käyttämään iltaisin. Tosin myös ilman kännykkää on paljon parempi rentoutua …… kokeile olla päivä ilman kännykkää! Itselle opetettiin pari vuotta sitten taito, laita kännykkä tunniksi kiinni päivällä – silloin kun haluat olla tehokas ja tehdä asioita ilman keskeytyksiä. Tämäkin on kirjoitettu kännykkä kiinni.
Miten sinä rentoudut? Kerro se meille? Katso facebook -sivuiltamme kilpailu aiheeseen liittyen! Alla yksi vastaus asiakkaaltamme miten hän rentoutuu;
” Seuraan säännöllisesti liikkumisen lisäksi palautumista ja unta. Oman fiiliksen tukena on Oura -sormus ja Garminin aktiivisuuskello. Oura analysoi unen tarkemmin kuin päivän aktiivisuutta ranteesta kirjaava Garminin Vivoactive 3 Music.Ouran vinkit ja seuranta on kätevä tapa oppia se itselle optimaalisin nukkumaanmenoaika, yrittämättä muistaa kaikkia pieniä yksityiskohtia itse. Puoli vuotta Ouran kanssa näytti, että syvää unta on keskimäärin 54min yössä. Itse olin huomannut sen olleen kaikkea mahdollista 0-2min alkaen ja todennut olevan liian vähän. Päivisin oli vaikea keskittyä ja jaksaa ylipäätään.
Ostin keväällä painopeiton; sen luvattiin lisäävän mm. syvän unen määrää, rentouttavan ja auttavan rauhoittumisessa. Toden totta, viimeisimpien 4kk keskimääräinen syvä uni on 1,5h ja Ouran alustakin keskiarvo on noussut jo 65minuuttiin per yö. Iltaisin kuuntelen myös meditaatiomusiikkia ja keskityn hetken hengittämiseen, tapa jota olisi hyvä harjoitella myös pitkin päivää.
Olen kokeillut pariin kertaan Neurosonicissa sarjahoitoja. Niistä on sekä oma fiilis, että molemmat laitteet kertoneet kehon sekä mielen stressitasojen laskeneen. “