Hyvinvoinnin digituotteet
Digitaalisuus on astunut voimalla myös hyvinvoinnin alalle ja tahti vain tuntuu kiihtyvän koronan myötä. Kun liikuntapaikkoja suljetaan ja ryhmäliikuntaa rajoitetaan, tulee keksiä vaihtoehtoisia keinoja liikkua. Onneksi meillä on tekniikkaa, minkä avulla harjoitteita voi tehdä kotona ja opiskella myös uusia asioita, kuten vaikka kuivakuppausta tai hierontaa. Vastaan on jo ehtinyt tulla kurssia vaikka minkälaisista aiheista.
Myös toteutustavat voivat vaihdella. Joitain kursseja voi suorittaa omaan tahtiin heti tilauksen- ja tunnusten saamisen jälkeen, kun taas toiset kurssit ovat sellaisia, joissa on aikataulu millä aikavälillä kurssi toteutetaan ja osallistujien odotetaan osallistuvan kurssille reaaliajassa esimerkiksi Zoomin kautta. Sitten on myös ns. hybridimalleja, jossa voi osallistua tunneille, mutta tallenteet ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Meidän vetreyttävä venyttelyhetki on juuri tällä toteutuksella tehty.
Digitaalisuuden avulla mahdollistetaan osallistuminen kotoa käsin ja usein myös oman aikataulun mukaisesti, mikä on todella mainio ominaisuus. Videomuodossa olevia tunteja voi katsoa myös uudestaan ja uudestaan, jos tuntuu, että jokin asia tai liike ei ensimmäisellä kerralla jää mieleen tai sitä ei ymmärrä. Digitaalisuus on myös auttanut hyvinvoinnin palveluja tarjoavia yrityksiä pysymään pinnalla koronan viedessä osan asiakkaista, joten siinäkään mielessä digituotteita ei pidä väheksyä.
Digitaalisuus hyvinvoinnin tukena
Omaa hyvinvointia voidaan tukea monilla erilaisilla digitaalisilla tuotteilla. Paitsi verkkokurssien avulla, tai etänä jumppaan osallistumalla, näiden lisäksi on olemassa myös monenlaisia puhelinsovelluksia, joilla voi seurata esimerkiksi omaa harjoittelua ja aktiivisuutta. Myös painonhallintaan löytyy omia sovelluksia, joissa voi olla todella kätevänä ominaisuutena esimerkiksi kalorilaskuri. Vaatii toki myös viitseliäisyyttä, että jaksaa punnita ja merkitä jokaisen suupalan sovellukseen.
Yksi erikoisimmista kokeilemistani hyvinvointiin liittyvistä sovelluksista on uniapnean tutkimiseen liittyvä sovellus. Sovellus käynnistettiin nauhoittamaan nukkumaan mennessä ja tulokset olivat nähtävissä ja kuultavissa heräämisen jälkeen. Sovelluksen avulla sai aika hyvän käsityksen siitä, esiintyykö nukkuessa hengityskatkoja, vai ei. Kannattaa ehdottomasti tutustua sovelluskauppojen erilaisiin hyvinvoinnin sovelluksiin, sillä sieltä löytyy kyllä vaikka minkälaista tarjontaa!
Erilaiset älykellot ovat myös suosittuja ja jatkuvasti kehittyviä. Yhdessä kellossa voi olla lukuisia erilaisia ominaisuuksia, joista käyttäjä ei tule edes koskaan tietämään. Useimmille riittääkin varsin hyvin ihan pelkät perustoiminnot, kuten syke- ja askelmittarit. Toisaalta älykellojen avulla voidaan seurata oman ruumiin toimintoja erittäinkin tarkkaan. Kannattaakin miettiä kelloa hankkiessaan, että millaiset toiveet ja tarpeet itsellä on ja etsiä sellainen kello, joka vastaa näihin tarpeisiin.
Mukavia hetkiä digitaalisen hyvinvoinnin parissa jokaiselle!
Rauhaisaa joulunaikaa!
Elisa
Kirjoittaja toimii yrityksen webmasterina ja digi-ihmisenä joka myös rakentaa verkkokurssit ja suunnittelee toteutukset.